Anasayfa / Haberler / Örgütlenebilen Minik Robot Kolonisi

Örgütlenebilen Minik Robot Kolonisi

Harvard Üniversitesi bilim adamları karışık şekilde bırakılan küçük robotları, bilgisayardan gönderilen komut ile denizyıldızı formuna sokmayı başardılar. İnsan gibi çok hücreli canlılarda, milyonlarca hücre birleşip bir dokuyu ya da organı meydana getirir. Ve bu oluşum sanki kodlanmış gibi, muntazam bir şekilde aynı görevi yerine getirmeye çalışır. Bilim adamları buradan yola çıkarak küçük binlerce robotun tek bir organizma gibi hareket etmesini sağladılar.

Kilobots adını verilen robotların çalışma prensibi, en basit haliyle şu şekilde açıklandı: Birkaç santimetre büyüklüğündeki robotlar çevrelerindeki robotlarla kızıl ötesi yardımıyla haberleşip, konumlarını bir koordinat sistemi yardımıyla belirliyorlar. Her bir robot, küçük titreşimli ayaklarını kullanarak kendisi ve diğerleri için uygun pozisyona yönleniyor. Ayrıca bir robotun hatalı hareket etmesi halinde çevresindeki robotlar hatalı birimi uyararak en optimum çözüme ulaşılıyor. Son olarak belirlenen noktalar aracılığıyla kenetlenme işlemi gerçekleşiyor ve bütünlük sağlanıyor.

Bu projede uygulamalı biyoloji mühendisliği ile bilgisayar mühendisliği bilim adamları birlikte çalıştılar. Projenin yapım ve uygulama aşamasına geçilmeden önce doğada koloniler halinde yaşayan birçok küçük canlı incelendi ve onların çalışma şekli algoritmaya dönüştürüldü. Projenin bilim adamlarından Prof.Nagpal şöyle diyor.“ Biyolojik sistemlerin güzelliği onların zarif, aynı zamanda basit olmasından gelir. Boyutlarına bakıldığında imkânsızmış gibi görülen işleri birlikte çalışarak gerçekleştirirler.”

Yapılan çalışmaların şu aşamada kullanılabilir bir uygulaması olmamasına rağmen, gelecekte günlük hayatımızda şekilden şekle girebilen mobilyalardan, eksik olan insan uzuvlarını tamamlamaya kadar birçok alanda bu küçük robotların kullanılabileceğini belirtiliyor.

İlginizi Çekebilir!

android depolama

Android Telefon ve Tabletlerde Boş Alan Açma

Android telefon veya tablet kullananlar bilirler bu cihazların belki de en büyük sorunu sınırlı hafıza …


Bir Yorum

  1. Harika, teşekkürler 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.