Wpf, Microsoft tarafından geliştirilen, Windows Presentation Foundation kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş yeni bir görsel tasarım sistemidir. WPF, yazılım tasarımında gelişen teknolojiyle birlikte modern grafik kartlarının sunduğu avantajlardan faydalanarak daha etkileyici, aynı zamanda işlevsel görsel tasarımların oluşturulmasına imkan verir.
Tasarımlar XAML (eXtensible Application Markup Language) adı verilen XML benzeri bir işaretleme dili ile oluşturulur. Microsoft’un geliştirdiği WPF teknolojisi ve XAML dili, Oracle’ın geliştirdiği JavaFX teknolojisi ve FXML dili birbiriyle benzer niteliklere sahip rakip teknolojilerdir.
WPF Teknolojisinin Getirdiği Yenilikler
- Görüntü oluşturulurken GDI/GDI+ kütüphaneleri yerine, DirectX teknolojisi kullanıldığından işlemci üzerine düşen yük azaltılarak ciddi performans artışı sağlanır.
- WPF ile birlikte kullanıcı ara yüzü ile yazılımsal taraf birbirinden tamamen ayrılmıştır. Bununla birlikte uygulamalar daha esnek, daha kullanışlı ve görsel açıdan daha zengin tasarlanırken, yazılımcının da projeye daha fazla zaman ayırabilmesine olanak sağlanır.
- WPF bize TextBox, Label, Button gibi form kontrollerini daha kolay yönetme ve özelleştirme imkanı sunar.
- Klasik form tasarımında oluşturulan görüntü bitmap tabanlı olduğundan büyük boyutlu ekranlarda pikselleşme sorunu meydana gelmekteydi. Wpf ile oluşturulan görüntü vektör tabanlı olduğundan, görüntü kalitesi ekran boyutuna göre değişmez.
- WPF, çözünürlük ve görüntü biriminden bağımsız gelişmiş grafik, nesne ve animasyon oluşturma imkanı sunar.
- Bildiğiniz üzere oluşturduğumuz yazılımları işletim sistemi üzerine kurarak çalıştırıyoruz. WPF ile, artık uygulamalarımızı XBAP (XAML Browser Application) teknolojisi ile web tarayıcı kullanarak çalıştırma imkanına sahibiz.
- Wpf teknolojisi ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Microsoft MSDN kütüphanesine göz atabilirsiniz.
Visual Studio ile Yeni Bir WPF Projesi Oluşturma
Visual Studio’yu açtıktan sonra sırasıyla File–>New–>Project seçeneklerine tıklayarak, açılan pencerede WPF Application’ı seçip kolaylıkla yeni bir WPF projesi oluşturabilirsiniz.
Daha önce Visual Studio ile Form uygulaması tasarladıysanız arayüze birkaç saat içerisinde alışacağınızı düşünüyorum. Aşağıdaki ekran görüntüsünde basit bir kullanıcı giriş ekranı oluşturdum sizde benzer bir tasarım oluşturmaya çalışarak, işe başlayabilirsiniz.
Wpf teknolojisine hızlı bir giriş yaptıktan sonra, diğer yazılarımla konuyu geliştirmeye çalışacağım. Wpf teknolojisi ilgili sorularınızı bana iletebilirsiniz.
Merhaba,
Basit bir öğrenci kayıt (ekleme,silme,güncelleme) projesi yapabilirseniz, benim gibi yeni başlayanlara bir kaynak oluşturmuş olursunuz. Çalışmalarınızı bekliyor olacağım.
Teşekkür ederim.
merhaba güncel şartlar itibari ile hala wpf kullanılır mı yoksa alternatif olarak yerini alan bir teknoloji geldi mi? son yılları gözönünde bulundurarak cevaplarsanız harika olur. içerikler için teşekkürlerr<3