Anasayfa / C#.Net / C# İçerisindeki Matematiksel Fonksiyonların Kullanımı
csharp math

C# İçerisindeki Matematiksel Fonksiyonların Kullanımı

C# uygulamalarında operatörler yardımıyla temel matematiksel işlemler gerçekleştirilebilir. Fakat operatörlerle yapabileceğimiz işlemler sınırlıdır, buna bağlı olarak .Net içerisinde matematiksel hesaplamaları yapmamızı sağlayan Math sınıfı tasarlanmıştır.

Math sınıfı static olarak tanımlandığı için yavru değişken oluşturulmadan direk olarak içerisindeki metot ve değerlere erişerek işlemleri gerçekleştirebiliriz.

  • Abs: Bu fonksiyon verilen herhangi bir sayının pozitif değerini döndürür. Diğer bir ifadeyle kendisine parametre olarak verilen sayının, sayı doğrusunda ki 0 noktasına olan uzaklığını gösterir.
  • Ceiling: Kendisine parametre olarak verilen ondalıklı değeri, üsteki sayıya yuvarlayarak döndürür. Girilen sayı “9.3” veya “9.8” olmasının bir önemi yoktur. İki işlemde de sonuç 10 çıkacaktır.
  • Exp: Parametre olarak girilen sayıyı, e sayısının kuvveti olarak hesaplar. e sayısının yaklaşık değeri 2.71’dir ve logaritmik hesaplamalarda sıklıkla kullanılır.
  • E: Matematikteki e sayısını ifade eder, yaklaşık değeri 2.71’dir. Bu değer bir sabit olmakla birlikte, metot değildir.
  • Floor: Kendisine parametre olarak girilen değeri kendisinden küçük olan tamsayıya yuvarlar. Ceiling kendisinden büyük sayıya yuvarlama işlemi yaparken, Floor kendisinden küçük sayıya yuvarlama yapar.
  • Log: Birinci parametrede girilen sayının, ikinci parametrede girilen sayıya göre logaritmasını alır.
  • Max: Kendisine parametre olarak girilen iki değerden büyük olanı döndürür.
  • Min: Kendisine parametre olarak girilen değerden küçük olanı döndürür.
  • PI: Matematikteki π (pi) sayısını döndürür. Buda e gibi bir sabit olmakla birlikte, metot değildir. PI sayısının yaklaşık değeri 3.14’tür.
  • Pow: Matematikteki üst hesaplama işlemini gerçekleştirir. Birinci parametre taban, ikinci parametre üs olacak şekilde üslü ifadeyi hesaplar.
  • Round: Kendisine verilen ondalıklı sayının ondalık hassasiyetini ayarlar. Birinci parametre asıl sayıyı, ikinci parametre kaç basamak ondalık gösterilecekse bunu belirler.
  • Sign: Parametre olarak verilen sayının pozitif, negatif veya sıfır olma durumunu gösterir. Yani sayı pozitif ise “1”, negatif ise “-1”, sıfır ise “0” değerini döndürür.
  • Sqrt: En çok kullanılan matematiksel metotlardan biridir. Kendisine verilen sayının karekökünü hesaplar.
  • Sin-Cos-Tan-Sinh-Cosh-Tanh: Trigonometrik açıların değerlerini hesaplamak için kullanılır.

C# Math sınıfı içerisinde en çok kullanılan matematiksel fonksiyonları örnekler ile açıklamaya çalıştım. Konuyla ilgili sorularınızı bana iletebilirsiniz. Kolay gelsin.

İlginizi Çekebilir!

c# müzik çalar yapımı

C# ile Müzik Çalar Yapımı

Bu dersimde Windows’un kendi müzik çaları olan Windows Media Player’ ı C# içerisin de kullanarak …


3 Yorumlar

  1. Hocam proje ödevi olarak aldım bu konuyu ödev şu: matematiksel fonksiyonlar hakkında bilgi ve 3 örnek yardımcı olabilirmisiniz.

  2. Sonuc =(a2b+b2a)+ 3 bunu visual studıo kod olarak yapabilirmisisniz

  3. Console.WriteLine(“a değerini giriniz: “);
    int a = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
    Console.WriteLine(“b değerini giriniz: “);
    int b = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
    double sonuc = (Math.Pow(a, 2) * b) + (Math.Pow(b, 2) * a) + 3;
    Console.WriteLine(“Sonuc: ” + sonuc);

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.