C# dilinde programın olağan akışını, farklı kod bloklarına yönlendirmek amacıyla oluşturulmuş çeşitli anahtar kelimeler bulunmaktadır. Bu kelimeler yardımıyla program kullanıcının isteğine bağlı olarak farklı şekillerde dallandırılabilir. Bu yazımda C#’ta break anahtar kelimesinin kullanımını örnekler ile anlatmaya çalışacağım.
Break Komutu Kullanımı
Break anahtar kelimesi döngü bloklarından ve switch-case yapısından çıkmak için kullanılır.
Swicth-case kullanımını hatırlarsanız ilgili case bloğu çalıştıktan sonra break anahtar kelimesiyle diğer case blokları hiç kontrol edilmeden switch yapısından çıkılmaktaydı. Hatırlamayanlar için, switch-case içerisinde break anahtar kelimesi kullanımını basit bir örnek ile açıklayalım. Haftanın hangi gününde olduğumuzu gösteren programı switch-case ile yapalım.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 |
int gun = (int)DateTime.Now.DayOfWeek; Console.Write("Bugün günlerden : "); switch (gun) { case 1: Console.Write("Pazartesi"); break; case 2: Console.Write("Salı"); break; case 3: Console.Write("Çarşamba"); break; case 4: Console.Write("Perşembe"); break; case 5: Console.Write("Cuma"); break; case 6: Console.Write("Cumartesi"); break; case 7: Console.Write("Pazar"); break; } |
Bu örnekte gun değişkenine bağlı olarak hangi case bloğunun çalıştırılacağı tespit edilir. Eğer case ifadesinden sonra break anahtar kelimesi kullanılmazsa derleme hatası alınacaktır.
Aynı şekilde döngü içerisinde de break anahtar kelimesiyle karşılaşıldığı anda döngünün kalan kısımları çalıştırılmadan döngü sonlandırılır ve döngüden sonraki ilk komuttan program çalışmasına devam ettirilir.
C#’ta döngü içerisinde break komutunun kullanılmasıyla ilgili olarak girilen sayının asal olup, olmadığını bulan programı yapalım.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 |
Console.WriteLine("Bir sayı giriniz:"); int sayi = Convert.ToInt32(Console.ReadLine()); bool durum = true; for (int i = 2; i < sayi; i++) { if (sayi % i == 0) { durum = false; break; } } if (durum) Console.WriteLine("Girdiğiniz sayı asaldır."); else Console.WriteLine("Girdiğiniz sayı asal değildir."); |
Örneği incelersek; 1’den ve kendisinden başka böleni olmayan sayılara asal sayılar denir. Girilen sayıyı teker teker 2’den büyük, kendisinden küçük sayılara bölerek asal olup olmadığını kontrol ediyoruz. Eğer sayımız herhangi bir sayıya kalansız bölünüyorsa asal olmadığı kesinleştiği için, döngünün diğer adımlarını çalıştırmaya gerek kalmaz. Bize de break komutuyla döngünün dışına çıkmak kalır.
Break komutunun döngü ya da switch blokları dışında kullanılması mümkün değildir.