Anasayfa / Web Tasarım / Organik Hit Ne Demektir?
Organik hit ne demektir? Organik hit, siteye kendi isteğiyle ve doğal yollardan gelen ziyaretçi sayısıdır. Organik hit elde etmek için ne yapılmalı, organik hit nasıl elde edilir, organik hit elde etme yöntemleri.

Organik Hit Ne Demektir?

Yazımda bahsedeceğim konu, arama motoru devi olan Google’ın içerik kalite düzeyinin arttırılması ve spamın önlenmesi amacıyla, arama algoritmasında yaptığı değişiklikler sonucu önemi bir anda artmış olan organik hit kavramıdır. Organik hit siteye kendi isteğiyle ve doğal yollardan gelen ziyaretçi sayısıdır. Her web sitenin amacı ziyaretçi sayısını arttırmak ve düzenli bir site trafiği elde etmektir. Organik hiti fazla olan bir site, işini doğru yapmış ve SEO planlamasının sonucunu olumlu yönde almış demektir.

Organik hit sadece arama motorlarından gelen hit demek değildir. Organik hit 3 şekilde elde edilir.

  • Ziyaretçilerin aradığı bir bilgiyi bulmak için anahtar kelimeleri kullanarak arama yapması sonucunda, arama motorunun ziyaretçiyi sizin sitenize yönlendirilmesiyle,
  • Ziyaretçilerin sitenin adresini arama çubuğuna yazarak doğrudan siteyi ziyaret etmesiyle,
  • Sitenize diğer sitelerden yönlendirilen bağlantılar sonucunda, organik hit elde edilir.

Fakat bu yöntemlerle gelen ziyaretçilerin hepsi organik yani doğal yollarla siteye gelmiştir diyemeyiz.

Bir ziyaretin organik olabilmesinin birçok kriteri vardır, google gibi arama motorları çok farklı teknikler ve algoritmalar kullanarak sitenin ziyaretçilerini takip edecek yeterliliğe sahiptir. Google’ın açıklamalarına ve yabancı kaynaklı SEO şirketlerinin araştırmalarına göre ziyaretin doğal olup olmadığını belirleyen birkaç kriterden bahsedelim.

organik hit

Arama sorgusu ile siteye yönlendirilen kullanıcıların kısa sürede siteden ayrılması hitin organik olup olmadığı konusunda şüphe uyandırır. Birkaç kullanıcının bu şekilde siteye girip çıkması doğal karşılanabilir, fakat bu oran %60’ın üzerine çıktığında birde içerikte kullandığınız anahtar kelimeyi ziyaretçi birebir yazarak size ulaşıyor ve hemen ayrılıyorsa durum daha da kötü bir hale gelebilir. Bu durumun önlenmesi için gerekli tedbirler en kısa sürede alınmalıdır. Birkaç içerikte bu durumun yaşanması ilgili içeriğin ve anahtar kelimelerin düzenlenmesi ile çözümlenebilirken, tüm içerikte aynı problemin görülmesi site tasarımıyla ilgili köklü değişikliklere gidilmesine sebep olabilir.

Bir diğer önemli husus arama sonuçlarındaki sıranıza bağlı olarak elde ettiğiniz hittir. Örneğin arama sonuçlarında aşağıya doğru inildikçe insanların linke tıklama oranı düşer. Bir anahtar kelimenin günlük 500 kere arandığını düşünelim, bir bakıyorsunuz aynı kelime bir anda 1000 kere aranmaya başlıyor ve insanlar ilk 3 sıradaki linklerle ilgilenmezken 9. sıradaki sizin sitenize akın ediyorlar. Bu durum şüpheli mi, hit organik mi size kalmış? Tabi bazı istisna durumlar oluşabilir, çok önemli bilindik bir site bazı anahtar kelimelerde 1.sıradaki siteden daha fazla ziyaretçi çekebilir. Sitenin ziyaretçi sayısı, kaç senedir sektörde olduğu, markalaşma değeri gibi kriterler bu durumda göz önünde bulundurulur.

Siteye gelen hitin organik olup olmadığını test etmek amacıyla google sıralamalarında anlık değişimler gözlemlenebilir. Siteniz bir anahtar kelimede 3.sırada ve buradan günlük 200 hit alıyor diyelim, sıralamalarda dalgalanma oldu siteniz 8.sıraya geriledi fakat hala yaklaşık olarak 200 hit almaya devam ediyorsunuz. Ertesi gün bir bakmışsınız o bağlantınız arama sonuçlarında görünmüyor 🙂

Organik hit konusunu, piyasada sunulan organik hit programlarına hiç değinmeden tamamlamak istiyorum. Herkese kolay gelsin.

İlginizi Çekebilir!

title ve seo

Title (Başlık) Etiketi ve Seo İçin Önemi

Title etiketi web sayfasının başlığını belirten bir html etiketidir ve Seo açısından çok önemli bir …


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.