CDN, ingilizce Content Delivery Network kelimelerinden oluşturulmuş, içeriğinizin dünyanın çeşitli bölgelerindeki sunuculara kopyalanarak, ziyaretçilere en yakın sunucudan hizmet sunulmasını sağlayan bir sistemdir.
CDN Çalışma Mantığı
Bir örnekle konuyu açıklayacak olursak, coğrafi olarak Türkiye içerisinde host edilen bir siteye Türkiye üzerinden giriş yapıldığında siteye erişim hızının doğal olarak yüksek olması beklenir. Fakat dünya çapında hizmet veren bir siteniz varsa, ziyaretçilerin sunucuya olan mesafesi uzadıkça sayfaların görüntülenme süresi de uzayacaktır. İşte bu noktada CDN sistemleri devreye girmekte.
Cdn çalışma mantığı şu şekildedir: Sitenize yakın lokasyondan bağlanan tüm ziyaretçilere normal sunucunuz hizmet verir. Uzak bölgelerdeki ziyaretçilere ise, küçük boyutlu html, css, javascript dosyaları yine klasik sunucu üzerinden sağlanırken, yüksek boyutlu resim, video ve diğer dosyalar CDN sunucuları üzerinden gönderilir ve ziyaretçinin bekleme süresi minimuma indirilir.
Konuya en çok sorulan sorular ile devam edelim.
Cdn kullanmanın başka ne gibi faydaları var?
Cdn sistemler sitenizin açılış hızını arttırdığı için hem arama motorları hemde ziyaretçiler açısından daha olumlu dönütler alırsınız. Yani cdn sistemler seo üzerinde etkilidir.
Ziyaretçilerimin %90’ı aynı coğrafi bölgeden, CDN’e ihtiyacım var mı?
Eğer ziyaretçileriniz yüksek oranla hosting lokasyonuyla aynı bölgede ise, cdn kullanmanıza gerek olduğunu düşünmüyorum. Böyle bir durumda CDN’e harcanacak para ile daha kaliteli bir hosting alınabilir veya sunucu kiralayabilirsiniz.
Cdn ne tür siteler için kullanılmalıdır?
İçerik boyutunun yüksek olduğu oyun, video ve dosya paylaşım siteleri ile günlük ziyaretçi sayısının 5 binin üzerinde olduğu dünya çapında hizmet veren sitelerde cdn kullanılması tavsiye edilir.
Cdn ücretlendirmesi nasıl yapılmaktadır?
Firmalar sundukları hizmetin kalitesi, siteniz için ayrılan depolama alanı, sunucularının sayısı ve dünya üzerindeki yerleşimlerine göre farklı ücretlendirme tarifeleri uygulamaktadır. İnternet üzerinde küçük bir araştırma yaparak fiyatlara ulaşabilir ve karşılaştırmaları kendiniz yapabilirsiniz.