Anasayfa / Veritabanı/Sql / Sql Server 2012 Kurulumu (Resimli Anlatım)
sql server 2012

Sql Server 2012 Kurulumu (Resimli Anlatım)

Öncelikle merhaba, bu yazımda Sql Server 2012 kurulumunu adım adım anlatmaya çalışacağım. Kurulum sırasında birçok seçenek ve işlem adımı bulunduğundan, bazı adımlarda yapılan hatalar ileride başımıza dert açabiliyor. O yüzden tüm adımları dikkatli bir şekilde ve üzerinde durarak resimleriyle birlikte anlatmakta fayda görüyorum.

Sql Server 2012 kurulumuna geçmeden önce, kurulumun hangi işletim sistemleriyle sorunsuz çalışacağını belirteyim. Eğer aşağıdaki işletim sistemlerinden birine veya Service Pack güncellemelerine sahip değilseniz kurulum sırasında hata alabilirsiniz.

  1. Windows Vista SP2
  2. Windows Server 2008 SP2
  3. Windows 2008 R2
  4. Windows 7
  5. Windows 8

Sql Server’ ın lisanslı bir yazılım olduğunu hatırlatmakta fayda var. Kurulum sırasında birçok adım bulunduğu için sözü fazla uzatmadan kurulum adımlarına geçelim. Kurulum sırasında en çok tercih edilen ayarları, ekran görüntüleri üzerinde renklendirerek gösterdim.

Adım Adım Sql Server 2012 Kurulumu

Adım 1: Kurulumu dvd’ den başlatalım. Bizi, Sql Server Kurulum Merkezi penceresi karşılıyor. Kurulum sırasında sol taraftaki menüyü takip ederek hangi adımda olduğunuzu rahatça görebilirsiniz. Şuan gördüğünüz üzere “Planning” seçeneğindeyiz. Bu kısımda sistem gereksinimleri, online yardım gibi, kurulumla ilgili destek hizmetleri sunuluyor. Menüden “Installation” seçeneğine tıklayıp bir sonraki adıma geçelim.

sql server yükleme başlangıç ekranı

Adım 2: Bu pencerede 1.Seçenek olan “tek başına yeni bir sql server kurmak yada kuruluma seçenekler eklemek” anlamına gelen “New Sql Server stand-alone installation or add features to an existing installation” seçeneğini tıklıyoruz.

sqlserver-yukleme-secenekleri

Adım3: Karşımıza çıkan ekranda, Sql Server kurulumu için gerekli olan yetkilendirmeler ve diğer alt programların bilgisayarda kurulu olup olmadığı denetleniyor. Eğer bazı seçeneklerde hata alırsanız bunları düzeltmeden kuruluma devam edemiyorsunuz. Eğer hata almadıysanız OK deyip, bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

sql server yükleyici denetim

Adım4: Product Updates penceresi, mevcut Sql Server üzerine yeni bir güncelleme geldiyse, bunları internetten bularak sizden yükleme için onay istiyor. Güncelleştirmeleri yüklemekte fayda var, fakat kurulum paketinin internetten indirilmesi kurulum süresini uzatacaktır. Next ile bir sonraki adıma geçelim.

sql server 2012 güncelleme ekranı

Adım5: Bu pencere tekrardan kurulum için gerekli bileşenler denetleniyor ve size bilgi veriliyor. Passed ve Warning seçenekleri görüntülüyorsanız sorunsuzca kuruluma devam edebilirsiniz, yeter ki Failed yazmasın.

yükleme desteği kuralları

Adım 6: Bu kısımda başta belirttiğimiz gibi SqlServer lisansımızı giriyoruz. Eğer orjinal bir lisansınız yoksa Deneme Sürümü anlamına gelen (Evaluation) seçeneğini seçmek durumundasınız.

sql server lisans anahtarı

Adım 7: Bu pencere de klasik Windows yazılım sözleşmesini onaylamanız isteniyor. Alttaki seçenek kurulum deneyimlerimizi Windows’a göndermek için onay seçeneği, işaretlemek zorunda değilsiniz. Sadece üstteki lisans sözleşmesini onaylayıp bir sonraki adıma geçelim.

sql server lisans sözleşmesi

Adım 8: Bu pencerede 1.seçenek olan olan “Sql Server Feature Installation” seçeneğini işaretleyip diğer adıma geçiyoruz. Bu seçenek ile kurulum, bir sonraki adımda yüklenecek servisleri seçmemize imkan verecek.

rol belirleme ekranı

Adım 9: Bu adımda Sql Server içerisinde kurulmasını istediğimiz servislerin bir listesi karşımıza çıkıyor. “Select All” diyerek tüm servislerin yüklenmesini istediğimizi belirtiyoruz.

sql server 2012 yükleme seçenekleri

Adım10: Seçtiğimiz özellikler dikkate alınarak bir kontrol daha yapılıyor. Next diyerek ilerliyoruz.

yükleme kontrol listesi

Adım11: Şimdi Sql Server instance kurulumu için gerekli ayarların yapıldığı bölüme geliyoruz.  “Default Instance” diyerek MSSQLSERVER adında bir instance oluşturabilirsiniz yada “Named Instance” seçeneği ile kendiniz farklı bir isim verebilirsiniz. Eğer daha önceden MSSQLSERVER instance bilgisayarınıza kurulmuşsa mecburen farklı bir instance ismi seçmek durumundasınız.

sql server 2012 instance seçenekleri

Adım12: Bu adımda seçtiğimiz servisler ve özelliklere göre kurulum için gerekli olan disk alanı hesaplanıyor. Diskin hangi kısmını instance için seçtiyseniz sadece o bölümün disk alanının hesaplandığına dikkat edin.

2012 sql server disk alanı

Adım13: Server Configuration” bölümünde çalışacak olan servislerle ilgili hesaplar ve servisin nasıl başlatılacağının ayarları bulunuyor. Bu kısmı olduğu gibi bırakıyoruz, bu ayarlamaları yüklemeden sonrada değiştirebilirsiniz. 2.sekme olan “Collation” sekmesinde bölgesel ayarlarınıza göre “Turkish_CI_AS” seçili olarak gelmiş olması lazım. Turkish’i anladıkta,  CI_AS ne derseniz. CI büyük- küçük harf duyarlılığı olmadığını, AS’de bölgesel aksan farklılıklarının dikkate alınıp, alınmayacağını gösteriyor. Bu kısmı değiştirmeden bir sonraki adıma geçelim.

server ayarları

Adım14: “Database Engine Configuration” en önemli bölüme geldik işte. Bu pencere de Sql Server yetkilendirmesi, oluşturulacak veritabanlarının nerede tutulacağı, FileStream özelliğinin aktifleştirilmesi ile ilgili ayarlar bulunuyor. Aşağıdaki resme dikkat edildiğinde Server Configuration kısmında 2 tane seçenek olduğu görülüyor. 1.seçenek Windows doğrulaması yaparak Sql Server’a bağlanmayı sağlıyor. 2.seçenek hem Windows doğrulması ile,  hemde sa(System Administrator)  ismindeki yönetici doğrulaması ile Sql Server’a bağlanmaya olanak veriyor. Hangi seçeneği seçerseniz seçin “Add Current User” butonuna tıklayarak Windows’a giriş yaptığınız kullanıcı bilgisini doğrulama için eklemeniz gerekiyor. sa ile doğrulama yapmak içinse, ayrıca bir şifre belirlememiz isteniyor. “Data Directories” kısmında değişiklik yapmadan, bir sonraki adıma geçiyoruz.

sql server 2012 veritabanı ayarları

Adım15: Bu kısımda “Analysis Service” ayarlarını ve yetkilendirmesini yapabiliyoruz. Default olarak “Multidimensional and Data Mining Mode” (çok boyutlu veri madenciliği modu) seçili gelmiş durumda. “Add Current User” diyerek yetkilendirme yapıp, bir sonraki adıma geçelim.

analiz servisi

Adım16: Bu adımda “Reporting Service” (Raporlama Servisi) ayarlarını yapabiliyoruz. Default olarak bıraktığımızda, yerel veritabanı altyapısı örneği kullanılarak bir rapor sunucu oluşturulur ve yapılandırılır. Next diyerek bir sonraki adıma geçelim.

sql server 2012 raporlama

Adım17: Bu bölümde  “Distributed Replay Controller” servisi için yönetici hesabı tanımlıyoruz. “Add Current User” diyerek  kendimize yetkiyi verip geçiyoruz.

distributed replay controller

Adım18: Bir önceki adımda yetkilendirdiğimiz Controller ile birlikte çalışan Client’in dizini ve ismini ayarlamamızı sağlayan pencere karşımıza geliyor, olduğu gibi bırakıp bir sonraki adıma geçelim.

distributed replay

Adım 19: Sql Server’ın çalışması sırasında meydana gelecek hataları, rapor halinde Microsoft’a gönderebileceğiniz bir ayarlama penceresi karşımıza geldi, Next ile ilerliyoruz.

yükleme hata görüntüleyici

Adım20: Bundan sonraki adımda, bir kontrol penceresi ve belirlenen ayarların bir özet görüntüsü ekrana geliyor. Yapılacak herhangi bir ayarlama olmadığı için bundan sonraki 2 adımda Next ve Install diyerek kurulumu başlatıyoruz.

Adım21: Kurulum tamamlandığında Sql Server servislerinin kurulumunun başarı durumuyla ilgili son bir rapor sunuluyor, böylelikle kurulum tamamlanıyor.

sql server 2012 son adım

Kurulum tamamlandı. Sql Server  2012 Management Studio ile çalışmanın keyfini çıkarma vakti geldi. Hepinize kolay gelsin.

İlginizi Çekebilir!

sql sorguları

Sql (Count, Max, Min, Sum, Avg) Fonksiyonlarının Group By İle Kullanımı

Sql ile basit sorgular öğrenildikten sonra istatistiki raporlamalar için Count, Max, Min, Sum ve Avg …


2 Yorumlar

  1. Faydalı olmuş teşekkürler

  2. windows 10 64 bit sistemime sql server ( link : https://www.microsoft.com/en-us/download…x?id=35575 ) kurdum.
    Kurulumu da sıkıntısız olarak yaptım ve de managament studio paneline sa kullanıcı adıyla giriş yaptım .

    Ancak nedense x muhasebe programı kurunca sql kısmına gelince bağlantı başarısız hatası alıyorum ? programdandır diye düşündüm ve başka bir sql ile çalışan muhasebe programı kurdum ancak bunda da bağlantı başarısız hatası aldım .

    Acaba windows 10 gelen yeni güncellemelerden dolayı ( şubat2018 güncellemeleri kurulu windows 10 yükledim ) bu bağlantı başarısız hatası mı alıyorum ?

    Konu hakkında bilgisi olan yardımcı olabilir mi ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.