Laravel, php diliyle ilgilenenlerin mutlaka adını duyduğu popüler bir frameworktür. Peki neden Laravel? Zaten bu yazıyı okuyorsanız laravel’i kullanma konusunda kararınızı vermiş olmalısınız. Ama ben yine de bu soruyu kısaca cevaplayayım. Profesyonel bir web uygulamasının her adımını kendiniz satır satır yapmak istediğinizi düşünün. Harcayacağınız zamanı hayal etmişsinizdir. İşte her programcının ayrı ayrı benzer kodları yazarak harcayacağı zaman frameworkler sayesinde en aza indirgenir. Laravel php framework’leri arasında en fazla kullanılanıdır. Bu kadar yaygın kullanılmasının sebebi tesadüfi olmasa gerek. Hızlı öğrenilebilirliği, programcının ihtiyaçlarını tamamen karşılaması, pratik kullanımı, internette çok fazla kaynak bulunması gibi sebepler laravelin bu denli yaygın kullanılmasının nedenlerinden birkaçıdır.
Benim bu yazıyı yazma sebebim ise daha önce bir web framework kullanmayanların laravel’in sitesine girdiğinde kurulumun karmaşık olduğunu söylemeleridir.
Laravel Kurulumu
Windows üzerine Laravel kurmak için öncelikle Wamp Server veya Xampp’ ın bilgisayarınıza kurulu olması gerekiyor. Zaten php diliyle uğraşıyorsanız bu programların kullanımı hakkında bilgi sahibisinizdir.
Bir sonraki adım composer programının kurulması, https://getcomposer.org/download/ adresine girdiğinizde aşağıdaki ekran görüntüsündeki linke tıklayarak composer setup’ını indirin.
Kurulum gayet basit sadece dikkat etmeniz gereken nokta kurulum sırasında php.exe dosyasının yolunun doğru olup olmadığını kontrol etmeniz. Aşağıdaki ekran görüntüsünde Xampp içerisinde php klasörünün altında php.exe dosyası bulunduğu belirtilmiş. Diğer adımlar standart next diyerek geçip kurulumu tamamlıyoruz.
Composerin kurulumu tamamlandıysa şimdi gelelim laravelin kurulumuna.
1-cmd yazarak komut satırını açın.
2-cd C:\xampp\htdocs yazarak projeyi oluşturacağımız dizine geçiyoruz. Wamp server kullananlarda benzer şekilde www dizinine geçiş yapması gerekiyor.
3-komut satırına composer create-project laravel/laravel projeismi yazarak laravel’in indirilmesini bekliyoruz. projeismi kısmını istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
Kurulum tamamlandığında sanal sunucunuzu çalıştırıp, adres çubuğuna http://localhost/projeismi/public/ yazarak kurulumun sorunsuz çalıştığını kontrol edin.
Windows işletim sistemi üzerine Xampp kullanarak Laravel 5 kurulumunu gerçekleştirdik. Konuyla ilgili sorularınızı iletebilirsiniz.
plesk 12 panel kullanan server için laravel kurulumu yaparsak plesk ile çakışması söz konusu olur mu ? serverdaki mevcut php sitelerin açılmasına engel mi ?
teşekkürler paylaşım için:)
paylaşım için teşekkürler alttaki captcha gayet başarılı
cmd ile komut çalışmıyor ben de, power shell ile kurulum yapılıyor. Bilginiz olsun.