Anasayfa / Java / Java Tarih ve Saat İşlemleri
Merhaba bugün java ile sistemin tarih ve saat bilgilerini alıp, bu bilgiler üzerinde işlem yapmayı ve uygun formata dönüştürmeyi anlatacağım. Java’da tarih ve saat işlemlerini gerçekleştirmek için Date, Calender ve GregorianCalender sınıfları bulunmaktadır.

Java Tarih ve Saat İşlemleri

Merhaba bugün java ile sistemin tarih ve saat bilgilerini alıp, bu bilgiler üzerinde işlem yapmayı ve uygun formata dönüştürmeyi anlatacağım. Java’da tarih ve saat işlemlerini gerçekleştirmek için Date, Calender ve GregorianCalender sınıfları bulunmaktadır. Birden fazla sınıf benzer işlemleri yapabildiği için,  java ile yeni tanışanların aklının karışması normaldir. Size hangi sınıfı kullanmak kolay geliyorsa onu kullanmanızı tavsiye ederim.

Öncelikle kullanacağımız sınıflara bir göz atalım. Date sınıfı, javanın gelişim süreci içerisinde birçok işlevini Calender sınıfına devretmiştir. Eğer zamanı yıl, ay, gün, saat, dakika ve saniye cinsinden bileşenlere ayırmak istiyorsanız Calender sınıfını ya da bu sınıfın alt sınıfı olan GregorianCalender sınıfını kullanmalısınız. Ayrıca tarih ve saat bilgilerini istediğimiz formatta görüntülemek için SimpleDateFormat sınıfı oldukça kullanışlıdır.

Öncelikle tarih ve saat işlemleri yaparken kullanacağımız yukarıda bahsettiğimiz sınıfları import edelim.

Konunun anlaşılabilmesi için örnekleri ve ekran çıktılarını incelemek, anlatım yapmaktan daha mantıklı olacaktır. Kodların ekran çıktılarını açıklama satırlarına ekledim.

Bugünün tarihini, Date sınıfını kullanarak gün/ay/yıl şeklinde ekranda gösterme

 

Bugünün tarih ve saatini, Date sınıfı kullanarak ekranda gösterme

 

Calender sınıfını kullanarak, tarih ve saati parçalara ayırma

Bu örnekte gösterilen tarihi ve saati parçalama işlemini Date sınıfıyla yapamazsınız.

 

GregorianCalender kullanarak, tarih ve saati ekranda gösterme

Yukarıdaki örneklerden yararlanarak tarih ve saatle ilgili işlemleri halledebilirsiniz. Tarih ve saati biçimlendirirken kullandığımız “dd/M/yyyy” gibi soneklere değinmedim, örnekler ve ekran çıktıları incelendiğinde ne anlama geldikleri anlaşılmaktadır.

İlginizi Çekebilir!

stack veri yapısı

Stack (Yığıt) Veri Yapısı

Stack, Last In First Out (LIFO) yani son giren ilk çıkar mantığıyla çalışan basit bir …


Bir Yorum

  1. güzel paylaşım eline sağlık. Bu saati öğlen 12 den sonrası için de 1,2,3 diye gösteriyor. Yani bunu 13, 14, 15 tarzında gösterebilme şansımız var mı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.