Anasayfa / Java / Java JDK ve Eclipse Kurulumu
java eclipse

Java JDK ve Eclipse Kurulumu

Bu yazımda java ile programlamaya yeni başlayacaklar için Java JDK kurulumu ve ayarları ile Eclipse programının kurulumundan bahsedeceğim.

Öncelikle java ile program geliştirmeye başlamak istiyorsanız iki şeye ihtiyacınız olacak;

1-Java JDK (Java Development Kit) : Java ile yazdığımız kodları derleyip çalıştırmak için gerekli kurulumdur. Paketin içerisinde javac derleyicisi, Java Sanal Makinesi(Java Virtual Machine) ve diğer yardımcı paketler bulunur.

2-IDE (Integrated Development Envoriment) : Kodlarımızı yazarken bize yardımcı bir geliştirme ortamı gerekiyor.Yoksa kodlarımızı notepad ile yazıp da çalıştırabiliriz fakat bu kullanışlı bir yöntem değildir. Java ile uygulama geliştiren kişilerin genel olarak kullandığı programlar Eclipse ve NetBeans’dir. İkiside açık kaynak kodlu lisans gerektirmeyen programlardır. Biz bu yazımızda daha büyük bir kitle tarafından kabul görmüş olan Eclipse programının kurulumundan bahsedeceğiz.

Java JDK (Java Development Kit) Kurulumu:

Öncelikle şunu belirteyim Java Download diye internet üzerinde arama yaptırırsanız JDK yerine java uygulamalarını çalıştırmak için gerekli olan jvm’yi indirmiş olursunuz. Buda yazdığınız kodları derleyemeyeceğiniz anlamına gelir.

Adım 1: Arama motorunda Java JDK diye arama yaptırırsanız en üstteki bağlantıda son versiyonu indirebileceğiniz oracle download web sayfasına ulaşabilirsiniz. Burada birden fazla java versiyonu olduğunu göreceksiniz. Java SE,Java EE,Java ME gibi.Biz Java SE yani Standart Edition kurulumu yapacağız. Şuan ki versiyon Java SE 8u5 daha yeni bir versiyon çıkmışsa onu indirmenizde fayda var.

java download
Java Download Sayfası

Yukarıdaki ekranda kırmızı kutuyla belirtilen Download JDK kısmına tıklıyoruz. Bu ekranda dikkatinizi çektiyse Download NetBeans yazısınıda görebilirsiniz. Eğer Eclipse kurmak istemiyorum NetBeans kullanacağım derseniz bu linke tıklamanız yeterli.

Adım 2: Bu ekranda aşağıdaki göstermiş olduğum lisans anlaşmasını kabul edip uygun işletim sistemimizi seçip paketimizi bilgisayarımıza indiriyoruz.

java lisans sözleşmesi
Java License Sözleşmesi Ekranı

Adım3: İndirilen paket kurulumu gayet basit sürekli Next diyerek ideal bir yükleme yapıp kurulumu tamamlıyoruz.

Java HOME, PATH ve CLASSPATH Ayarları

Java kurulumu tamamlandı eğer Windows işletim sistemi kullanıyorsanız birkaç ayarlamayı elinizle yapmanız gerekiyor.  Bilgisayarım–> Sistem Özellikleri–> Gelişmiş Sistem Özellikleri Sekmesi–> Ortam Değişkenleri penceresini açıyoruz.

Adım4: Öncelikle javanın hangi klasör altında çalıştığını gösteren Home Değişkeni ekleyelim.

java home
Java Home Değişkeni

Burada dikkat edileceğiniz kısım java jdk versiyonunu doğru olarak yazmak. Peki nereden bileceğiz hangi versiyonu yüklediğimizi.  Javanın yüklü olduğu dizin içerisinde versiyonu bulabilirsiniz. Aşağıdaki ekran görüntüsünü inceleyin. Birden fazla jdk versiyonu varsa en son versiyonu seçmekte fayda var.

java dizin
Java Kurulum Dizini

Adım5: Şimdide Path değişkenini düzenleyelim. Aşağıdaki ekran görüntüsünden işlemleri takip edin. Path dizini önceden oluşturulduğu için Yeni değilde Path Değişkenini bulup Düzenle diyoruz. Son eklenen değerden sonra ; koyup değişkeni sona ekliyoruz.

java path
Java Path Değişkeni

Adım6: Son olarak ClassPath değişkeni ekleyelim.

Java classpath
Java ClassPath Değişkeni

Java JDK kurulumunu tamamladık şimdi sırada Eclipse programı var.

 

Eclipse Kurulumu:

Adım1Arama motoruna Eclipse yazıp arattığınızda en üst bağlantıda Eclipse Download sayfasına yönlendirilirsiniz. Şuan Eclipse versiyonu 4.4, kod adı Luna. Bu sayfada hangi Eclipse versiyonunu indirmem gerekiyor şeklinde bir çok soru geliyor. Aslında kullanılan 2 temel versiyon bulunmakta Standart Edition ve Enterprise Edition. Eğer web tabanlı uygulama geliştirmek istiyorsunuz Enterprise Edition’ı seçin yoksa standart edition başlangıç aşaması için yeterli olacaktır.

eclipse download
Eclipse Download Sayfası

Hangi işletim sistemini kullanıyorsanız resim üzerinde işaretli bölümden bunu değiştirmeyi unutmayın. Programı bilgisayarımıza indiriyoruz.

Adım2: Şuan için Kepler versiyonu yerini Luna versiyonuna bırakmış durumda. Eclipse için herhangi bir kurulum yapmanız gerekmiyor zip dosyasından çıkarıp programı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Adım3: Başlangıçta proje dosyalarınızı nerede tutacağınız ile ilgili bir ekran geliyor. Çalışmalarımızı nerde tutmak istiyorsak seçiyoruz ve Eclipse hazır.

eclipse workspace
Eclipse Workspace Seçim Ekranı

Bir sonraki yazımda Eclipse ile yeni bir proje oluşturma, Eclipse ile ilgili detaylar, Java’ya giriş ve temel kavramlar konularına değineceğim.

İlginizi Çekebilir!

stack veri yapısı

Stack (Yığıt) Veri Yapısı

Stack, Last In First Out (LIFO) yani son giren ilk çıkar mantığıyla çalışan basit bir …


3 Yorumlar

  1. güzel anlatım emeklerinize sağlık

  2. Yararlı teşekkürler…

  3. Hüseyin Gül

    Gayet yalın ve vasıflı bir anlatım, teşekkür ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.