Önceki konumuzda Java ile proje oluşturarak ekrana “Merhaba Dünya” çıktısı veren basit bir program yapmıştık. Bu yazımızda Eclipse ile kod yazmanızı hızlandıracak kısayollara, kod tamamlamalarına, pratik çözümlere ve püf noktalara değineceğim.
Eclipse programı kullanımında püf noktalar
1- Yazdığımız kodları programın tamamlamasını veya size kullanabileceğiniz kodların listesini göstermesini istiyorsanız Ctrl+Space tuşlarına basmalısınız. Bu kod yazarken size zaman kazandıracaktır.
2- Eğer swing, awt, swt gibi bir arayüz kullanacaksınız projenizin dil kodlamasını Türkçe’ye göre ayarlamanızda fayda var bunun için projenizi sağ tıklayarak Properties(Özellikler) penceresini açın. Aşağıdaki ekranda görüldüğü gibi “Text file encoding” kısmından UTF-8 kodlamasını seçin.
3- Çok kullanılan java deyim ve bloklarını gene Ctrl+Space tuşlarıyla otomatik olarak oluşturabilirsiniz. Örneğin “switch” yazıp Ctrl+Space tuşlarına basarsanız aşağıdaki gibi bir öneri penceresi açılacak en üstteki switch case statement seçerseniz sağ kısımda gösterildiği gibi bir switch-case bloğu oluşturulacaktır.
4- Eclipse ile bazı kodlara kısayollar atanmıştır. Örneğin “System.out.println();” komutunu yazmak için “syso” yazıp Ctrl+Space tuşlarına basmanız yeterli olacaktır.
5- Oluşturduğunuz class, package ve klasörlerin ismini değiştirmek için “Project Explorer” penceresinde adını değiştirmek istediğiniz dosyaya sağ tıklayıp “Refactor–>Rename” diyerek ismini değiştirebilirsiniz. Ayrıca bu işlem ile bu dosyaya referans verdiğiniz tüm isimler otomatik olarak değişir.
6- “Project Explorer” penceresinde oluşturduğunuz tüm projelerin yer aldığını görebilirsiniz. Üzerinde işlem yapmadığınız projeleri sağ tıklayarak “Close Project” diyerek kapatabilirsiniz. Tekrar açmadığını sürece alt klasörler gizlenir.
7 –Project Explorer penceresinde sadece belli projeler ya da tek bir proje kalsın istiyorsunuz o zaman aşağıdaki ekran görüntüsünde ki gibi working set (çalışma alanı) oluşturabilirsiniz. İstediğiniz projeleri çalışma alanına ekleyerek sadece onların görünmesini sağlayabilirsiniz.
8- Bazen doğru olduğuna emin olduğunuz kodların bile altının çizildiğini görürsünüz. Bu durumda bazı dosyaların import edilmesi gerekiyor olabilir. Altı çizili kodun üstüne geldiğinizde size hatanın çözümüne yönelik öneriler sunulur. Aşağıdaki örnekte Scanner sınıfı import edilmiş ve sorun ortadan kalkmıştır.
9- Kapsülleme işlemi yapmak istiyorsunuz Getter ve Setter bloklarını elinizle yazmak zorunda değilsiniz. Değişkenlerinizi tanımladıktan sonra aşağıda görüldüğü gibi kod sayfanızı sağ tıklayarak “Source–>Generate Getters and Setters“ diyerek değişkenlerinize kapsülleme yapabilirsiniz.
10- Eğer sınıfın içerisinde default constructor (varsayılan kurucu metod ) tanımlamak isterseniz class’ınızın ismini yazarak Ctrl+Space tuşlarına basmanız yeterli olacaktır.
11- Eğer oluşturduğunuz değişkenlerle constructor tanımlayacaksanız kod sayfasını sağ tıklayarak “Source–>Generate Constructor using Fields” seçeneğiyle bir kurucu metod oluşturabilirsiniz.
Evet şimdilik aklıma gelenler bunlar sizinde bildiğiniz faydalı kısayollar ve püf noktalar var ise bana mail ile ulaştırırsanız listeye ekleyebilirim.
Çok işime yaradı gerçekten faydalandım elinize sağlık.
çok faydalı bilgiler teşekkür ederim.