Bundan önceki makalemizde Java JDK ve Eclipse kurulumundan bahsetmiştik. Şimdi de Eclipse ile bir java projesi oluşturarak Java’ya ilk adımı atıyoruz.
Daha önce Visual Studio programı kullananlar başlangıçta Eclipse’ye alışmakta zorlanabilirler. Ama kısa süre içerisinde program arayüzüne ve kısayollara alıştıktan sonra bu programda kod yazmanın eğlenceli olduğunu göreceksiniz.
Şimdi yeni bir Java Projesini nasıl oluşturacağımıza bir bakalım.
File–>New–>Project diyerek Proje oluşturma sihirbazını açalım. Aşağıdaki ki gibi bir pencere sizi karşılayacak.
Bu ekranda java ile oluşturabileceğiniz tüm projeleri göreceksiniz. Tabi kurulumunuza ve yüklediğiniz eklentilere bağlı olarak bu pencere farklılık gösterebilir. Bu kısımdan en üst seçenek olan Java Project’i seçerek ilerliyoruz.
Yukardaki ekran görüntüsünde göreceğiniz üzere ekranın en üst kısımda projenizin ismini yazmanız isteniyor. Proje ismi bölümünün alt kısımda daha ayrıntılı ayarlamalar bulunuyor. Hangi java sürümüyle çalışmak istediğiniz, projeniz içerisinde oluşturulacak klasör ve sınıflar, projenizi hangi workspace’e eklemek istediğiniz gibi ayarlamalar bulunmakla birlikte şu aşamada bu kısımları olduğu gibi bırakmak doğru bir seçenek olacaktır. Next deyip bir sonraki adıma geçiyoruz.
Bu ekrandan eklemek istediğimiz kütüphaneler ve yardımcı kaynak dosyaları ekleyebiliyorsunuz. Java bizim için temel kütüphaneleri eklemiş durumda Library kısmında bunu görebilirsiniz. Bu ekranda şu aşamada herhangi bir ayarlama yapmamız gerekmiyor Finish deyip projemizi oluşturuyoruz.
İlk projemizi oluşturduk Project Explorer penceresinde proje dosyalarınızı görebilirsiniz. Fakat hala kodlarınızı yazabileceğiniz bir ekran görüntülenmiyor.
Project Explorer penceresinde görmüş olduğunuz src klasörü bizim kodlarımızı yazacağımız sınıfları (Class) barındırır. Src klasöünü sağ tıklayarak New–>Class diyerek yeni bir sınıf oluşturuyoruz.
Bu ekranda işaretle gösterilen yerlere dikkat edelim. Birincisi package(paket) kısmı paketler belirli sınıfları bir arada tutmak için kullanılan klasörlerdir. İkinci kısım Name alanı oluşturacağımız sınıfımıza bir isim veriyoruz. Sınıf isimlerini verirken her kelimenin ilk harfini büyük yazmaya özen gösterin buna mecbur olmasanız da anlaşılabilirlik ve genel kabul görme açısından önemlidir. Üçüncü kısım sınıfınızın içerisinde bir main metodu isteyip istemediğiniz kısım. Seçmeyi unutursanız main metodunuzu ellede sonradan oluşturabilirsiniz. Finish deyip sınıfımızı oluşturuyoruz.
Evet sınıfımızı oluşturduk main metodu otomatik olarak sınıfımızın içine eklendi. Şimdi ilk programımızı yazalım.
Klasik ekrana “Merhaba Dünya” yazan basit bir console uygulaması yapalım.
Evet kodumuzu yazdık. Tek satır kodu yazmak biraz zor olmuş olabilir. Kod tamamlama sistemi ve temel kısayolları bir sonraki derste anlatacağım için gözünüz korkmasın. Ekran görüntüsünde gördüğünüz kodumuzu derleyip çalıştırmak için gerekli Play tuşuna benzeyen butona tıklıyoruz ve alt kısımda ki Console ekranından ekran çıktımızı alıyoruz.
Umarım faydalı bir ders olmuştur. Bir sonraki yazımda java ile temel konular ve eclipse kısayollarıdan bahsedeceğim.