Anasayfa / Asp.Net / Asp.Net RequiredFieldValidator Kullanımı
asp.net validator kullanımı

Asp.Net RequiredFieldValidator Kullanımı

Bu yazımda Asp.Net geçerlilik kontrollerinden biri olan RequiredFieldValidator kullanımını detaylarıyla örnekler üzerinden anlatmaya çalışacağım. Web sayfalarımızdan ziyaretçilere ait verileri Asp.Net kontrolleri yardımıyla alırız. Veri giriş işlemini tamamen ziyaretçinin insiyatifine bırakmak, kullanıcının zorunlu olarak girmesi gereken verileri alamadan işleme devam etmesine neden olur. Yani kullanıcının girmesi zorunlu olan alanları denetlemeli eğer bu alanlar doldurulmamış ise işleme devam etmesini önlemeliyiz. Böyle durumlar için Asp.Net içerisinde ki RequiredFieldValidator bizim için biçilmiş kaftan, karmaşık kodlarla uğraşmadan denetleme işlemini bizim için gerçekleştiriyor.

Örneğimiz için aşağıdaki gibi basit bir form tasarımı yapalım. Formu oluşturmak gayet basit olduğu için tasarımı oluşturan html kodlarını eklemedim.

ogrenci kayit formu
Örnek Form Tasarımı

Bu örnekte sadece kullanıcı adı ve şifre alanı boş geçilmeyecek şekilde örneğimizi hazırlayacağız.  Şimdi boş geçilmesini istemediğimizi alanlara RequiredFieldValidator’ u ekleyelim. Bu kontrol genel olarak boş geçilmesi istenmeyen kontrolün hemen sağına eklenir. RequiredFieldValidator’ı Toolbox içerisinde ki Validation bölümünde bulabilirsiniz.

asp.net toolbox
Asp.Net Toolbox

Bu kontrolün kullanımıyla ilgili önemli özellikleri Properties kısmından değiştirmemiz gerekiyor. Bu özelliklere bir göz atalım.

ControlToValidate: RequiredFieldValidator’un hangi web kontrolünü kontrol edeceğini burada belirliyoruz.

Error Message: Bu kısımda eğer kullanıcı zorunlu alanı doldurmaz ise, nasıl bir hata mesajı gösterileceğini yazıyoruz. Genelde “Bu alan boş geçilemez” ya da kısaca “*” yazılır.

Yukarıda belirttiğim özellikleri örneğimizde ki 2 adet RequiredField kontrolü için ayrı ayrı aşağıdaki gibi düzenleyelim.

requiredfieldvalidator properties
RequiredFieldValidator Properties Penceresi

Örneğimiz bu kadar hiç kod yazmadan basit bir geçerlilik denetimi oluşturduk. Bu arada bu kontrol işlemi client tabanlı olarak gerçekleşmektedir. Yani Asp.Net bizim için gerekli javascript kodlarını otomatik olarak oluşturur. Böylece sayfa servera gitmeden denetim yapılır, eğer geçerlilik sağlanmaz ise sayfa post edilmez.

Örneğimizi çalıştırıp kullanıcı adı ve şifre alanlarından birini yada ikisini boş geçersek sayfa post edilmeden ziyaretçi için belirlediğimiz hata mesajı iletilir.

requiredfieldvalidator error message
Formun Tarayıcı İçerisindeki Görünümü

Konuyla ilgili sorularınızı bana iletebilirsiniz. Bir sonraki yazım geçerlilik kontrollerinden bir diğeri olan RangeValidator üzerine olacak. Kolay gelsin.

İlginizi Çekebilir!

captcha

Asp.Net ile Güvenlik Kodu (Captcha) Oluşturma

Güvenlik kodu (captcha), web sitelerimizi saldırılardan korumak için kullandığımız, basit olduğu kadar kullanışlı bir güvenlik …


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.