Web sitelerinde zaman zaman kullanıcıların veri girişi yapması gerektiği durumlar olur. Kullanıcılardan alınan verilerin istenilen formata uygun olarak elde edilmesi programcıların görevidir. Asp.Net’ te veri girişlerinin denetlenmesi işlemi geçerlilik kontrolleri ile kolaylıkla sağlanmaktadır. Bundan önceki yazımda RequiredFieldValidator Kullanımını anlatmıştım, şimdi ise başka bir geçerlilik kontrolü olan RangeValidator kullanımına değineceğim.
RangeValidator, kullanıcıdan belirli değer aralığında veri alınması gerektiği durumlarda kullanılır. Konunun anlaşılması için basit bir form üzerinde bu kontrolün kullanımına bir göz atalım.
Örneğimiz şu şekilde çalışacak ziyaretçi adını ve yaşını girdikten sonra işleme devam edebilecek. Peki kullanıcı yaşını bilerek veya bilmeyerek istediğimiz değer aralığından farklı girerse ne yapacağız. Bu denetimi sağlamak için RangeValidator’ı denetlemek istediğimiz TextBox’ın sağına ekleyelim.
RangeValidator’in çalışmasıyla ilgili özellikleri bu kontrolün Properties kısmından değiştirmemiz gerekiyor. Bizim için önemli olan özelliklere bir bakalım.
ControlToValidate: RangeValidator’un hangi TextBox veya web kontrolünü kontrol edeceğini buradan ayarlıyoruz.
Error Message: Kullanıcı istediğimiz değer aralığının dışında bir veri girerse göstereceğimiz hata mesajını giriyoruz.
MinimumValue: Denetleyeceğimiz verinin minimum değerini giriyoruz.
MaximumValue: Denetleyeceğimiz verinin maksimum değerini giriyoruz.
Type: Bu özellik denetlenecek verinin türünü ayarlamamızı sağlıyor.
Yukarıda belirttiğim özellikleri aşağıdaki ekran görüntüsünde ki gibi düzenleyerek işlemi tamamlıyoruz.
Örneğimizi çalıştırdığımızda eğer kullanıcı yaşını istediğimiz değer aralıkları dışında girerse işleme devam etmesi engellenerek belirlediğimiz hata mesajı gösterilecek.
Range Validator ile integer, string, double, date, currency türündeki veriler kontrol edilebilir. Bir önceki yazımda belirttiğim gibi bu denetim işlemi biz aksini belirtmediğimiz sürece client tabanlı olarak yürütülür. Yani Asp.Net gerekli javascript kodlarını bizim için hazırlar.
RangeValidator kullanımı burada sona eriyor, bir sonraki yazımda Compare Validator kullanımına değineceğim. Kolay gelsin…