Anasayfa / WordPress / WordPress Kalıcı Bağlantı Ayarları
wordpress kalıcı bağlantı ayarları

WordPress Kalıcı Bağlantı Ayarları

WordPress kalıcı bağlantı ayarları, seo’nun önemli bir parçası olan site url yapısını ayarlamamızı sağlayan, wordpress’in içinde entegre gelen bir yapıdır.Bu ayarın wordpress’in kurulumundan hemen sonra içerik eklemeye başlamadan yapılması önerilir. Site indekslenmeye başladıktan sonra bu ayarların değiştirilmesi eski url’lerin yenilere yönlendirilmesini gerektirdiğinden canınızı sıkabilir.

WordPress yönetim panelinden Ayarlar–> Kalıcı Bağlantılar yolunu takip ederek bu ayarları yapmanızı sağlayan pencereyi açabilirsiniz.

wordpress kalıcı bağlantı ayarları
WordPress kalıcı bağlantı ayarları sayfası

WordPress bize url yapımızı isteğimize göre ayarlayabileceğimiz bir çok seçenek sunmaktadır. Sitemizin içerik yapısına en uygun olan seçeneği seçmek seo açısından büyük önem arzeder.

Kalıcı Bağlantı Ayarları

Varsayılan: Hiçbir ayar yapmadığınızda varsayılan olarak gelen seçenektir. Url yapısı http://www.kodlamamerkezi.com/?p=123 şeklinde içeriğin veritabanındaki kayıt numarasına göre oluşturulur. Seo’ya uygun olmayan bir bağlantı yapısıdır, kullanmanız tavsiye edilmez.

Gün ve İsim: Bu seçenek ile url yapınız  http://www.kodlamamerkezi.com/2014/11/07/ornek-yazi/ şekline dönüştürülür. Özellikle gün bazlı içerik oluşturan haber siteleri için uygun bir seçenektir. Arama motorlarında belirli bir tarihe göre arama yaptırıldığında url yapısı bu şekilde oluşturulan sitelere öncelik verilmektedir.

Ay ve İsim: Bu seçenekte url yapınız http://www.kodlamamerkezi.com/2014/11/ornek-yazi/  şeklinde oluşturulur. Aylık bazda kategorilendirme yapmak için en uygun seçenektir.

Sayısal: Link yapınız http://www.kodlamamerkezi.com/arsivler/123 şekline gelir. En son bölümdeki sayısal kısım içeriğin veritabanındaki kayıt numarasıdır. Kullanışlı bir seçenek değildir.

Yazı İsmi: http://www.kodlamamerkezi.com/ornek-yazi/ şeklinde ki bağlantı ayarıdır. Kısa, anlaşılır yapısı ve arama motoru dostu olması nedeniyle en çok tercih edilen seçeneklerden biridir. Sonuna birde html uzantısı eklendiğinde tadından yenmez.

Özel Yapı: Bu kısım kendi url yapısını oluşturmak isteyen kişilere yönelik hazırlanmıştır. Aşağıdaki yapı etiketleri ile kendi url’nizi istediğiniz gibi biçimlendirebilirsiniz.

%year% : Url yapısına içeriğin oluşturulduğu yıl bilgisini ekler.
%monthnum% : Url yapısına içeriğin oluşturulduğu ay bilgisi ekler.
%day% : Url yapısına içeriğin oluşturulduğu gün bilgisini ekler.
%post_id% : Yazının tekil kimliğini (veritabanı kayıt numarası) url yapısına ekler.
%postname% : İçerik oluşturulurken başlığın altında gösterilen kısa url’yi ekler. Bu url içerik oluşturulduğu anda otomatik olarak başlıktan elde edilir, kullanıcı isterse yazi url’sini kendi değiştirebilir.
%category% : Yazının dahil olduğu kategori bilgisini ekler.
%author% : İçerik oluşturucusunun (yazar) ismini ekler.

Url Yapısının Sonuna .html Ekleme

Seo uyumu açısından kalıcı bağlantıların sonuna .html ekinin eklenmesi tavsiye edilmektedir. Bunu eklemek için:

 /%postname%.html

/%category%/%postname%.html

şeklinde postname kısmından sonra .html eki eklenmesi yeterli olacaktır.

İlginizi Çekebilir!

wordpress tema yapımı

WordPress Tema Yapımı: Başlangıç

Bu makale serisinde wordpress ile tema yapım aşamalarını anlatarak, web tasarım ile ilgilenenlerin kendilerini bir …


Bir Yorum

  1. Faydalı Bilgileriniz için Teşekkür ederim. Güzel Çalışma

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.