Merhaba bu yazımda kendimize ait bir hosting hesabına, adım adım wordpress kurulumunu nasıl yapacağımızı anlatacağım. Öncelikle http://tr.wordpress.org/ adresinden WordPress’in son sürümünü indirmemiz gerekiyor. Şuanki WordPress sürümü 3.9.2, Ağustos 2014. İndirdiğimiz WordPress dosyalarını .zip uzantısından çıkaralım. Çıkardığımız dosyaları sunucumuza yüklememiz gerekiyor, bunun için herhangi bir ftp programı kullanabilirsiniz. Ben ücretsiz olan FileZilla programını kullanıyorum. FileZilla ile Dosya–>Site Yöneticisi yolunu takip ettiğinizde aşağıdaki gibi Site Yöneticisi penceresi açılacak. Hosting firmanızdan aldığınız bilgileri sarı ile işaretlediğim kısımlara giriniz.
Sunucuya “Bağlanın” diyerek bağlantıyı sağlıyoruz, bağlantı sağladığınızda “public_html” klasörünü göreceksiniz. Eğer içerisinde bazı dosyalar var ise hepsini silin. Zip’den çıkardığınız tüm WordPress dosyalarını “public_html” klasörünün içerisine sürükleyin. Dosyaların yüklenmesi bağlantı hızınıza göre 2-3 dakika sürecektir.
Dosyaları uzak sunucuya yüklediğimize göre hosting ile ilgili ayarlamalara geçebiliriz.Tarayıcımızdan CPanel kontrol panelini www.siteadresiniz.com/cpanel komutuyla açalım. Hosting firmasının bize sağladığı kullanıcı adı ve şifre bilgileriniz girdikten sonra veritabanları bölümünde bulunan “MySQL Veritabanları” ile elle kurulum yapabilirsiniz. Ama “MySQL Database Wizard” üzerinden kolay bir kurulum gerçekleştirmek de mümkün. Biz bu yolu izleyeceğiz.
“MySQL Database Wizard” ikonuna tıkladığımızda açılan pencerede “New Database” alanına, kullanmak istediğimiz veritabanının adını girerek sonraki adıma geçebiliriz.
Bu aşamada sistem bizden bir kullanıcı oluşturmamızı isteyecek. Bunun için kullanıcı adı ve parola alanlarını dolduruyoruz. Parolanızın güçlü olmasına dikkat etmenizde her zaman fayda var. Bunun için “Password Generator” ile güçlü bir şifre elde edebilirsiniz.
“Create User” ikonuna tıkladığımızda, yönlendirildiğimiz pencerede oluşturduğumuz kullanıcı için vermek istediğimiz yetkileri seçebileceğimiz bir alan var. Burada tüm yetkileri vermekte fayda var. “All Privileges” seçeneği işaretleyip tüm yetkileri oluşturduğumuz kullanıcıya veriyoruz.
Bu işlemle birlikte veritabanı ve kullanıcımızı oluşturmuş bulunuyoruz. Cpanelle ilgili yapacağımız başka bir işlem bulunmuyor. Fakat oluşturduğumuz veritabanı ismi, kullanıcı adı ve şifresini unutmuyoruz, wordpress kurulumu sırasında bu bilgileri kullanacağız.
Şimdi kullandığımız tarayıcının adres çubuğuna www.siteadresiniz.com yazarak kurulum sayfasına geçebiliriz. Açılan pencerede “Bir ayar dosyası oluştur” ikonuna tıklayarak başlıyoruz.
Yeni açılan pencere sadece bilgilendirme sayfasından oluşuyor. Bilgileri okuduktan sonra “Başlayalım!” ikonuna tıklayabiliriz.
Karşımıza gelen sayfada bizden veritabanı bilgilerimiz istenecektir. Az önce oluşturduğumuz bilgileri bu alana giriyoruz. Veritabanı sunucumuzun “localhost” olmasına dikkat edelim, bazı sunucular farklı isimler kullanabilirler. Diğer ayarları Cpanel’de oluşturduğumuz bilgilere göre dolduruyoruz.
İlgili alanları doldurup “Gönder” ikonuna tıkladığınızda yüklemenin bu kısmını bitirdiğinize dair bir uyarı ekranı açılacaktır. “Kurulum Yap” ikonuyla devam edelim.
Yeni açılan pencerede ilgili alanları doldurarak “WordPress’i Kur” ikonuna tıklayarak devam edelim. Seçeceğimiz kullanıcı adı ve şifresini wordpress yönetim paneline giriş yaparken kullanacağız.
Kısa bir süre içerisinde kurulum tamamlanacak ve kullanıcı adınız ve şifrenizin bulunduğu aşağıdaki gibi bir bilgi sayfası açılacaktır.
Bu adımı da tamamlayarak WordPress kurulumunu başarıyla bitirmiş oluyorsunuz. Ancak burada atlanmaması gereken bir konu var. FTP programınızı açarak, sunucunuzun ana dizininde bulunan “wp-config-sample.php” dosyanızı güvenlik açıklarına engel olmak için silmelisiniz.
WordPress kurulumunu başarıyla tamamladık. Eğer hata yapmamışsanız hiç bilmeyen bir kişi için bile kurulum, 30 dakikayı geçmeyecektir. Artık sitenizi düzenlemeye geçebilirsiniz. Kolay gelsin.
İnternet işlerinden anlamadığım için wordpress kurulumu yapmaktan korkuyordum. Sanırım bu paylaşımınızdan sonra wordpresi kendim kurabileceğim. Teşekkürler aydınlattığınız için.
Gerçekten çok işime yaradı bu bilgiler sayesinde wordpress kurulumu hakkında bilgi sahibi oldum çok teşekkür ederim.