Anasayfa / Web Tasarım / Html / Html Dersleri 2: Metin Düzenleme Etiketleri
html nedir?

Html Dersleri 2: Metin Düzenleme Etiketleri

Bu yazımda Html ile metin düzenleme ve biçimlendirme işlemlerinin nasıl yapılacağı anlatacağım. Eğer html, body, head gibi etiketlerin ne anlama geldiğini bilmiyorsanız, ders 1’i inceleyebilirsiniz.

Peki metnin biçimlendirilmesi ne demek? Biçimlendirme yazdığımız yazıların boyutu, şekli, rengi, yazı tipi, kalınlığı gibi özelliklerin değiştirilmesi anlamına gelir.

Not: Tüm metin biçimlendirme etiketleri <body> tagının içerisine yazılır. Şimdi maddeler halinde bu etiketleri (tag) açıklayalım.

Metin Biçimlendirme Etiketleri

1) <h> Başlık Etiketi: Bu etiket yazılara başlık eklemek için kullanılır. Zaten etiketin ismi ingilizce heading yani başlık kelimesinin baş harfinden alınmıştır. Farklı büyüklükte başlıklar kullanılabileceği için h1, h2, h3, h4, h5, h6 olmak üzere 6 farklı başlık büyüklüğü mevcuttur. Burada en büyük başlık <h1> en küçük ise <h6> dır.

 

2) <b> Kalınlık Etiketi: Bu etiket yazıları kalın yapmak için kullanılır. İngilizce bold (kalın) kelimesinden gelmektedir. Web sayfalarında ziyaretçilerin dikkatini çekmek için kullanılır.

Kullanımı aşağıdaki gibidir.

 

3) <i> İtalik (eğik yazı) Etiketi: Bu etiket metni eğik yazmak için kullanılır. Italic kelimesinden gelmektedir. Bu etikette ziyaretçinin dikkatinin çekilmesi istenen yerlerde kullanılır.

Kullanımı aşağıdaki gibidir.

 

4) <u> Altını Çiz etiketi: Bu etiket metnin istenen kısımlarının altını çizmek için kullanılır. İngilizce underline (altı çizili) kelimesinin baş harfinden gelmektedir.

Kullanımı aşağıdaki gibidir.

 

5) <br> Alt Satıra Geç Etiketi: Html dili ile web sitesi oluştururken bir alt satıra geçmek için Enter tuşunun işe yaramadığını görürsünüz. Html’de alt satıra geçmek için <br> etiketi kullanılır.

Yukarıdaki yazım yerine aşağıdaki gibi yazılsa da sonuç değişmeyecektir.

 

6) <p> Paragraf Etiketi: Yazdığımız metini paragraflara bölmek için kullanılır. Uzun yazılarda okunabilirliği arttırır.

 

7) <font> Etiketi: Font etiketi metin rengini ayarlama, yazı tipini değiştirme ve boyutunu ayarlamak için kullanılır. Tek bir etiketin bu 3 özelliği değiştirebilmesi aldığı parametreler sayesinde olmaktadır.

  • Size parametresi: Metnin boyutunu ayarlamak için kullanılır. Yazının büyüklüğü 1 ile 7 arasında değer alır.
  • Face parametresi: Yazı tipini değiştirmek için kullanılır. Bilgisayarda kullandığımız birçok yazı tipi geçerli olarak kullanılabilir. Fakat okunabilirlik ve tarayıcı desteği açısından Arial, Times New Roman gibi yazı tipleri tercih edilmelidir.
  • Color parametresi: Yazı rengini değiştirmek için kullanılır. Red, blue, yellow gibi renklerin ingilizcesi kullanılabileceği gibi #3b457c gibi renk kodlarıda kullanılabilir.
Not: Font etiketinin aldığı parametrelerin hepsi tek bir <font> etiketi içerisinde kullanılabilir.
Bu derimizde burada sona erdi bir sonraki derste Html ile Listeleme Etiketleri konusuna değineceğim. Herkese iyi çalışmalar.

İlginizi Çekebilir!

html nedir?

Html Dersleri 6: Form Oluşturma

Html derslerimizin altıncısı olan form oluşturma işlemleri ile devam ediyoruz. Eğer önceki dersleri takip etmek …


5 Yorumlar

  1. Sayın Admin;
    Html dersleri 3 nerde ben bulamıyorum yardımcı olurmusun.

  2. yazı boyutlarını yapmada neden head ve bodyi sonlandırmamışsın ( yapmamıssın)?

  3. güzel anlatım teşekkürler

  4. bir konuda yardım istiyorum . bir kaç kod yazdım ve doğru bir şekilde etiketlediğime de eminim ama masaüstüne kaydedip açınca sitede yazdığım yazı bozuluyor ve aynı zamanda bütün etiketler de görünüyor. nasıl düzeltebilirim? yardımcı olursanız sevinirim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.