E-Ticaret sektörüne girme niyetinde olan ama nereden başlayacağını bilmeyenler için adım adım e-ticaret rehberi. E-Ticaret sektörüne girerken bir çok kişinin temel düşüncesini söylemekle yazıma başlayayım, “bir web-sitesi kursam, ürünler zaten hazır, hem masrafı da yok evden bile yürütürüm.” Bu düşünceyle belli bir bilgi, deneyim ve bilinç olmadan sektöre girmek, elinizde olanı da kaybetmekten başka birşeye yaramayacaktır. E-ticaret sektörü hata affetmeyen, maliyeti sanılanın aksine yüksek olan, rekabetin sürekli canlı olduğu bir sektördür. Böyle olunca bu işe atılmadan önce planlanması gereken değişken sayısı da epey fazla oluyor.
E-Ticaret Sektörüne Doğru Adım Adım
Adım 1: Bu işe girmeyi düşünüyorsanız zaten 2 şeye sahip olmanız gerekiyor. Birincisi ticari bir kimliğinizin olması, ikincisi de satacak ürünlerinizin olması. Satacağım ürünler hazır zaten ticaretle uğraşıyorum diyorsanız iş sizin için biraz daha kolay olacaktır. Bu adımı atlayabilirsiniz. Yok ben bu işe sıfırdan başlayacağım diyorsanız öncelikle ne satacağınıza karar vermelisiniz. Rekabetin yüksek, kar marjının düşük olduğu alanlardan uzak durun. Bu alanlara örnek verecek olursak bilgisayar, cep telefonu, elektronik ev aletleri bu alanlarda hali hazırda birçok firma bulunduğu için onlarla rekabet akıllıca bir seçim olmayacaktır. Satacağınız ürüne karar verdikten sonra bir firma kurmanız gerekiyor yoksa ticaret yapamazsınız. Başlangıç için maliyeti az olan şahıs şirketleri iyi bir tercih olabilir.
Adım 2: Şimdi sırada e-ticaret yazılımı geliyor, yani ürünleri satabileceğiniz ve ödemeleri alabileceğiniz bir web-sitesi. Günümüzde bu yazılımların maliyetleri, küçük ve orta düzeyde işletmeler için bir hayli makul düzeyde. 2000 TL gibi bir fiyata site tasarımı, sanal pos, kampanya sistemi, mobil satış gibi seçeneklerin olduğu bir yazılım edinebilirsiniz. Konu e-ticaret olunca site tasarımının yeri de epey bir farklı oluyor. Sonuçta etkileyici bir tasarım, site için de gezinme kolaylığı, aradığını bulabilme ziyaretçilerin sizi tercih etmesinde önemli rol oynuyor. Ayrıca müşterilerin alış veriş yapabilmesi için siteye güvenmeleri de gerekiyor sonuçta kimlik, adres ve kredi kartı bilgilerini güven duygusu aşılamayan bir siteye girmelerini bekleyemezsiniz.
Adım3: e-Ticaret sektörüne girerken en önemli konulardan biri de domain ve hosting seçimidir. Domain web-sitenizin adresi demektir, bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli kural akılda kalıcılıktır. Çünkü kullanıcılar tarayıcıya yada arama motoruna sitenin adını yazarak ulaşırlar, bu yüzden ismi ne kadar kısa ve öz tutarsanız akılda kalıcılığı da o denli artacaktır. Aldığınız alan adlarının bir anlamı olması gerekmiyor, önemli olan her zaman akılda kalıcı olmasıdır. Örneğin n11.com gibi. Bunlar dışında dikkat etmeniz gereken şey ise alan adının uzantısıdır. Com uzantılı alan adı bulmak her ne kadar zor olsa da .com’lu alan adları çok daha fazla akılda kalıcı ve etkili olduğunu düşünüyorum. Hosting konusuna gelecek olursak öncelikle dikkat etmeniz gereken sitenizin büyüklüğüne göre hosting seçmenizdir. Örnek vermek gerekirse ayda 10-20 bin kullanıcı sitenizi ziyaret ediyorsa normal bir hosting size yeterli gelmeye bilir. Bu durumda fiziksel bir sunucu alıp bir tane veri merkezinde yayın yapmanız çok daha mantıklı olacaktır. Bu tip bir durumda hem hızdan, hem alandan, hem de bir çok sıkıntıdan kurtulursunuz.
Adım 4: Siteyi kurduk, ürünleri yerleştirdik her şey saat gibi işliyor. Bu arada bayağı bir masrafta yaptık ama siteye gelen giden yok. Bu durumda reklam devreye giriyor. Bence en büyük ve en etkili reklam memnun müşterilerdir. Memnun müşterilerin olabilmesi için elbette müşterilerin olması gerekiyor. Bunun için e-Ticaret sitenizin reklamını yapıyor olmalısınız. Benim önerim sosyal medyayı kullanmanız olacaktır. Örneğin $5.000 lık bir reklam vermek yerine, facebook da $1000 dolarlık reklam yapın, geri kalan $4.000 dolarlık reklam payına da iphone, ipad gibi ürünler alın. Sonra facebook sayfasında bir uygulama oluşturun. Sizin sayfanızı uygulamaya üye olan herkes otomatik duvarında paylaşsın. 3 ay sonra da bu ürünleri kazananlara verin. Bu sayede reklam yapacağınız kitlenin sayısını kat ve kat arttırıp kampanyalar ile sitenizin ziyaretçi sayısını arttıra bilirsiniz. Bunlar dışında her ay $1000 dolar google reklamlarına vermeniz gerektiğini düşünüyorum. Bu paralar ilk başlarda biraz külfetli gelse de zamanla size daha fazla kazanç sağlayacaktır. Reklam konusunda çok dikkatli olmalısınız. İlgi çekici ve anlaşılır olmasına özen gösterin.
Adım 5: Bunlar dışında bazı küçük detaylara da dikkat etmeniz gerekiyor. Birçok kullanıcı alış veriş yapmadan önce telefonla yada canlı bir müşteri temsilcisiyle konuşma gereği hissediyor. Bu yüzden 7/24 ulaşılabilir bir müşteri temsilcinizin bulunması müşterilerinizin size duyduğu güveni artıracaktır. Müşterilerin çoğu e-ticaret siteleri için “on kuruş fazla olsun ama güvendiğim bir yerden olsun” cümlesini kurmaktadırlar.
Bu saatten sonrası, müşterinizi sitenizde beklemek ve onlara en iyi hizmeti sağlamak. Eğer sayfalarca bu konularda okumuşsanız fakat sahada kendinizi göstermeye gelince tıkandığınızı hissediyorsanız çalışmaya devam edin derim.