Anasayfa / Web Tasarım / Canlı Yayın Sitesi Kurulumu
canlı yayın

Canlı Yayın Sitesi Kurulumu

İnternet üzerinde bir sürü canlı yayın yapan web siteleri görmüşsünüzdür. Bu web sitelerin nasıl kurulduğunu çalışma mantığının ne olduğunu hiç merak ettiniz mi? Canlı yayın sitesi kurmak ile ilgili web de herhangi bir düzgün Türkçe kaynak bulunmadığından ve konuyla ilgili çok soru geldiği için böyle bir yazı yayınlama gereği duydum.

Web sitesi üzerinden yayın yapacağımız için öncelikle bir web sitesi kurmamız gereklidir. Bunun için bir domaine ve kaliteli bir hostinge ihtiyacımız vardır. Bant genişliği konusunda sorun yaşamayacağınız yurtdışı kaynaklı hosting firmalarını kullanmanızı tavsiye ederim.

Sıra geldi web-site kurulumuna kendi web-sitenizi tasarlayıp kullanabileceğiniz gibi, wordpress, joomla gibi sistemler üzerinden de kolaylıkla yayın gerçekleştirebilirsiniz. Benim tavsiyem başlangıç için wordpress sistemleri kullanmanız yönündedir.

Canlı Yayın İçin Player Seçimi

Sitemizde bulunan kanalların çalışma şekli, belirli bir kaynaktan aldıkları stream akışlarını sitemiz üzerinden göstermeye dayalıdır. Bunu sitemiz üzerindeki youtube videolarını oynatmaya benzetebilirsiniz.

Tabi ki bu canlı yayın akış stream’lerini oynatmaya yarayacak bir player’a ihtiyacımız olacak. İnternet üzerinde çok player seçenekleri hali hazırda mevcut. Benim önerim ise JWPlayer, hem wordpress için eklenti desteği ile kolaylıkla kurulum yapabilirsiniz. Ayrıca unutulmamalıdır ki, her player bütün protokolleri oynatacak diye bir kural bulunmamaktadır.

Kanal Stream Kodları ve Protokolleri

Her TV kanalının internette bir yayın kaynağı vardır. Kanallar bu kodlar aracılığı ile çalışır. Bu kodları playerımızın source kısmına yerleştirdiğimizde playerımız canlı akışı oynatacaktır. Bu akış kodları belirli protokolleri kullanarak yayın yaparlar.

Http : Hyper Text Transfer Protocol bu protokol zaten internetle ilgilenen herkesin bildiği temel protokoldür. Günümüzde gelişen ip tv ve CCcam sistemleri http üzerinden media streaming akışı yapabilmektedir.

Rtmp protokolu : Günümüzde canlı yayın akışı için en yaygın kullanılan protokol Rtmp protokolüdür. Bunun açılımı ise “Real Time Messaging Protocol” dur. Rtmp ile ilgili JwPlayer sitesindeki http://support.jwplayer.com/customer/portal/articles/1430349-about-rtmp-streaming yazıyı okuyabilirsiniz. Ayrıca rtmp protokolü flash player desteği ile çalıştığı için mobile cihazlar üzerinde görüntüleme problemi yaşayabilirsiniz.

Udp : udp açılımıyla “User Datagram Protocol” dur. Bu protokol ses ve video aktarımı için kullanılır. Ama her player udp kodlarını oynatamaz. Yani playerimizde udp için kod çözümü bulmamız zordur.

Mms : Microsoft Media Server Protokol, bu servisle hem video hem ses aktarılabilir. Bu akış Microsoft Silverlight kurulu bilgisayarlarda sorunsuz olarak gösterilir.

Protokollerden kısaca bahsettikten sonra canlı yayın yapan kanalların hangi protokol üzerinden yayın yaptığını bulmaya kalıyor iş. Türkiyede şuanda birçok kanal rtmp protokolü üzerinden yayın yapmaktadır. Kanalın canlı yayın sayfasını açtıktan sonra kaynak kodlarda “rtmp” şeklinde arama yaptırırsanız stream akış koduna erişebilirsiniz. Ya da internet üzerinde arama yaparak kanalların hazır rtmp kodlarını bulabilirsiniz.

Kullanılan canlı yayın akışıyla ilgili protokol bilgilerine eriştikten sonar bunu player’ımız içerisine aktararak işlemi tamamlıyoruz. Son olarak player’ı web sitemiz içerisine yerleştirmek kalıyor.

İlginizi Çekebilir!

title ve seo

Title (Başlık) Etiketi ve Seo İçin Önemi

Title etiketi web sayfasının başlığını belirten bir html etiketidir ve Seo açısından çok önemli bir …


4 Yorumlar

  1. Merhabalar Hocam Yazdıklarınızı okudum ancak Viedolu anlatım şekli varmıdır ?

  2. İyi çalışmalar öncelikle yazı için teşekkürler.
    Ama pek aydınlatmadı bizleri daha açıklayıcı olabilirmisiniz?

  3. İyi günler dilerim hocam, Abodbe Flash Media Server ve Adobe Flash Media Encoder hakkında biraz bilgi verebilmeniz mümkün mü?

  4. Merhaba hocam kendi canlı yayınınızı kendimiz sıfırdan kurmak istiyoruz. Bunun için ne önerirsiniz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.