Anasayfa / Internet / Bulut Bilişimin Temelleri
bulutbilisim

Bulut Bilişimin Temelleri

Internetin hızla büyümesiyle birlikte her geçen gün yeni teknolojiler ve kavramlar hayatımıza giriyor. Bugünkü yazımda bulut bilişim (cloud computing) olarak adlandırılan birçoğumuzun bilinçli ya da bilinçsiz olarak kullandığı yeni bir teknolojiden bahsedeceğim.

Bulut bilişim kavramını tanımlayacak olursak, donanım, yazılım , servis ve hizmetlerin internet veya network üzerinden paylaşımlı olarak kullanılmasına verilen isimdir. Bulut (cloud) kelimesi, en büyük ağ olan interneti tasvir etmektedir. Bulut yapısı, ağ üzerinden kullanılan bir teknoloji olduğu için internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, adı daha fazla duyulmaya başladı. Pek çok firma ve kuruluş teknoloji altyapısı oluşturmaktansa, bunu bir hizmet olarak satın almanın ucuza geleceğini fark etti. Bu şekilde bulut bilişim hizmeti sunan firmaların sayısı, hizmet kalitesi ve hizmet çeşitliliğinde hızlı bir artış meydana geldi.

Örnek olarak, şirketimizin verilerinin kendi bilgisayarlarımızda değil de bulut bilişim hizmeti sağlayan firmanın veri merkezlerinde tutulması ya da web yöneticilerinin daha aşina olduğu, web sitelerinin hosting firmaları üzerinde tutulması bulut bilişim hizmeti olarak gösterilebilir. Bulut bilişimi, yukarıda vermiş olduğum örneklere bakarak veri depolama merkezi olarak görmek tam anlamıyla doğru olmaz. Bulut bilişimin temelini SOA (Service Oriented Architecture) mimarisi oluşturur. SOA, karmaşık bir sistemin birbirinden farklı servislere ve alt birimlere bölünerek, kendisinden daha karmaşık yapıları oluşturmasıdır. Ayrıca bu sistemdeki her servis kendisiyle ilgili hizmeti sunarken, bütünle bir harmoni içerisinde işlemleri gerçekleştirir.

bulut bilişim
Bulut Bilişim Diyagramı

Peki Neden Bulut Bilişim?

  1. Yazılım ve donanımın temini, network kurulumu, gerekli altyapının oluşturulması başlangıç için maliyeti arttıran unsurlardır. Ayrıca sistemlerin çalışabilirliliği ve sürekliliğinin sağlanabilmesi personel maliyetini de beraberinde getirir. Bulut bilişim ise, temelde “Kullandığın Kadar Öde” prensibine dayandığı için şirketler için düşük maliyetli çözümler sunar.
  2. Alınan hizmet ihtiyaca göre ölçeklendirilebilir. Bugün için 1 GB’ lık veri depolama alanı bizim için yeterliyken, bir sene sonra ihtiyacımız 5GB’a yükselebilir. Böyle durumlarda ihtiyacımıza göre bize sunulan hizmet kolaylıkla arttırılabilir veya azaltılabilir.
  3. Sunulan hizmetin kesintisiz olarak sürdürülebilmesi bulut bilişim firmasının sorumluluğundadır. Sistemde meydana gelecek hatalara karşı önlemler, güvenlik çözümleri, yedekleme ve veri kurtarma işlemleri, bakım ve onarım gibi işlemleri düşünmek zorunda kalmazsınız.
  4. Hizmet, günlük hayatta bilgisayar kullanabilen birinin anlayabileceği basitlikte size sunulur. Gerekli olduğu durumlarda sistemin kullanımıyla ilgili eğitimler firma tarafından verilir.

Sistemlerimizi bulut bilişime taşımadan önce gerekli analizlerin yapılması gerekmektedir. Alınacak hizmetin şekline göre bulut bilişim modelleri geliştirilmiştir. Bu kısımlar daha teknik ayrıntılar içerdiği için bu konulara girmeyeceğim. Fakat her ne kadar firmalar tüm sistemleri buluta taşımayı önerse de, gerekli analizlerin yapılarak gerekli kısımları taşımak zamandan ve maliyetten tasarruf sağlayacaktır.

İlginizi Çekebilir!

voip nedir

Voip Nedir? Nasıl Kullanılır?

Voip yurtdışında sıklıkla kullanılan fakat ülkemizde halen yaygın bir kullanıma sahip olmayan yeni bir teknoloji …


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.