Akıllı telefonlar artık hayatımızın her alanında. Facebook, Instagram, Twitter derken artık telefonlarımızda farklı farklı mobil uygulamalar ve oyunlar bulunuyor. Ama birçoğumuz bu uygulamaların yarattığı tehdidin farkında değil.
Türkiye’de bilgisayarlar son 15 yıldır çok yaygın olarak kullanılıyor buna rağmen birçok kişi bilgisayar güvenliği hakkında bilgi sahibi değilken bunun üstüne hayatımıza biranda akıllı telefonlar ve uygulamalar girdi. Kullandığımız uygulamaların %95’ini telefonumuzda ki uygulama marketi yardımıyla cep telefonuna indiriyoruz. Hepimizin telefonunda onlarca uygulama var ve ihtiyacımıza göre yenilerini bulup yüklüyoruz. Ve birçok kişi markette arama yaptıktan sonra karşısına ilk çıkan uygulamayı indiriyor. Ve bu uygulamaları yüklerken kameraya erişim, arama yapma, mikrofonu kullanma, mesaj atma, telefon ayarlarına erişim gibi birçok hak veriyoruz. Peki bu uygulamaların kötü niyetli kişiler tarafından kullanıldığını düşünün. Haberiniz olmadan sesiniz kaydedilebilir, mesajlarınız okunabilir, mailleriniz görülebilir, sosyal ağlardaki paylaşımlarınız incelenebilir, fotoğraflarınız ve videonuz çekilebilir ve internetiniz yardımıyla başka kişilere gönderilebilir. Tehditin ne kadar büyük olduğunu hayal etmeye başladınız değil mi?
Bu tehditlere karşı aşağıdaki yazacağım önlemler sizi bir nebzede olsa koruyacaktır.
- Marketten uygulamayı indirmeden önce daha önce kaç kişi tarafından yüklendiğini kontrol edin. Yüzbinler ve milyonlarca indirilmiş uygulamaları güvenle indirebilirsiniz.
- Eğer uygulamanın indirilme sayısı düşükse, marketteki yorumları okuyun tatmin olmazsanız uygulama hakkında internet üzerinden araştırma yapın.
- İnternette bulduğunuz kaynağı belli olmayan uygulamaları ve dosyaları telefonunuza indirmeyin.
- Kullanmadığınız zamanlarda internet bağlantınızı kapatın. Bu şekilde istenmeyen kişilerin telefonunuza erişimini engellerken şarjınızın da daha uzun gitmesini sağlarsınız. Ayrıca internet bağlantınızın kendi başına açılması gibi durumlar dikkatinizi de çekecektir.
- Mobil web browserlar bir daha ki girişinizde kullanıcı adı ve şifre gibi bilgilerinizi kaydederek, hatırlatma için kullanırlar. Mümkün olduğunca buna izin vermeyin.
- İnternet bankacılığı gibi önemli işlemler yaptığınızda daha dikkatli olmanız gerekir. İndirdiğiniz mobil bankacılık uygulamasının gerçekten kullandığınız bankaya ait olduğundan eminseniz yükleyin.
- Hatırlaması zor olsa bile kullanıcı adlarınızı, şifrelerinizi, banka hesap numaralarınızı, müşteri numaralarınızı, mail şifrelerinizi telefondaki bir dosyaya ya da taslak mesaja kaydetmeyin.
- Telefonunuzun kaybolma ve çalınmalara karşı gerekli önlemleri alın. Telefonunuza mutlaka pin kodu koyun. Bu neden önemli, telefonuzu alan kişiler telefonunuzun yeri tespit edilmesin diye telefonu kapatacaklardır. Tekrar açmaları gerektiğinde pin kodu sorulması önemli uygulamaları sizin adınıza kullanmalarını engelleyecektir.
- Android telefonlara root yüklenmesi olayı şu günlerde popüler. Tabi kaynağı belli olmayan rootlu sistemler büyük tehdit oluşturuyor. Mümkün olduğunda üreticinin telefona yüklediği işletim sistemini kullanın. Eğer bu işlemi yapacaksanız konunun uzmanlarından destek alın.
- Son olarak telefonunuza kullanışlı bir güvenlik yazılımı yükleyin. Güvenlik yazılımları sizi birçok tehditden korur. Ayrıca telefonunuz kaybolduğunda yada çalındığında GPS ve internet üzerinden bulunmasını sağlayan arka plan hizmetleri mevcut olabiliyor.
Umarım faydalı bir yazı olmuştur.