Anasayfa / C#.Net / C# ile Sistem ve Donanım Bilgilerini Öğrenme
Bu yazımızda c# ile bilgisayarımızın donanım birimleri ve işletim sistemiyle ilgili özellikleri nasıl elde edeceğimizi anlatmaya çalışacağız.Örnek olarak işlemci seri numarası, anakart modeli, harddisk üreticisi, bios versionu, işletim sistemi serisi ve versiyonu gibi sistem özelliklerini elde edeceğiz. Bu özellikleri bilmek bize ne kazandırır yada bunları nerelerde kullanabiliriz ondan bahsedelim.

C# ile Sistem ve Donanım Bilgilerini Öğrenme

Bu yazımızda c# ile bilgisayarımızın donanım birimleri ve işletim sistemiyle  ilgili özellikleri  nasıl elde edeceğimizi anlatmaya çalışacağız.

Örnek olarak işlemci seri numarası, anakart modeli, harddisk üreticisi, bios versionu, işletim sistemi serisi ve versiyonu gibi sistem özelliklerini elde edeceğiz. Bu özellikleri bilmek bize ne kazandırır yada bunları nerelerde kullanabiliriz ondan bahsedelim. Yapmış olduğumuz  yazılımı  full sürüm yapmak için bu donanım  özelliklerine göre bir seri numarası üretebiliriz ve yazılımın başka bilgisayarlarda kullanılmasına engel olabiliriz. Yada yapmış olduğumuz yazılımın donanım veya işletim sistemi  ile uyumluluk sınamasını gerçekleştirebiliriz.

Bu kadar açıklamadan sonra uygulamayı nasıl yapacağımıza geçelim.

Öncelikle projemizi açarak referans olarak System.Management’ i ekleyelim. Aşağıda nasıl ekleyeceğimize ait ekran görüntüsü var.

referans ekle
Reference Ekleme Ekranı

Referansı ekledik şimdi eklemiş olduğumuz referansı projemize çağıralım.

using System.Management;

Sistem bilgisini bir form yardımıyla öğreneceğiz. Bu yüzden bir form ekliyor ve aşağıdaki ekran görüntüsüne uygun olarak nesneleri yerleştiriyoruz. Kısaca uygulamamızın çalışmasından bahsedelim. Combobox1 den donanım birimlerinden birini seçiyoruz. Combobox2 den bu donanım birimiyle ilgili hangi bilgiyi öğrenmek istiyorsak onu seçiyoruz. Gerisini fonksiyonumuz  hallediyor ve bize istediğimiz bilgiyi döndürüyor.

sistem bilgisi c#
Sistem Bilgisi Öğrenme Ekranı

Kodlama işlemine geçelim.Kodların açıklamaları kod aralarındaki açıklama satırlarında yer alıyor.

Yazılanları hata yapmadan uyguladığımızda projemiz sorunsuz çalışacak ve aşağıdaki ekran görüntüsünü elde edebileceksiniz.

sistem bilgisi
Sistem Bilgileri
Sistem bilgisini en basit haliyle görüntüledik. Uygulamamız burada sona erdi umarım faydalı olmuştur.
Levent Bey’in yorumu üzerine proje dosyalarını ekledim.

İlginizi Çekebilir!

c# müzik çalar yapımı

C# ile Müzik Çalar Yapımı

Bu dersimde Windows’un kendi müzik çaları olan Windows Media Player’ ı C# içerisin de kullanarak …


4 Yorumlar

  1. invalid class hatası veriyor

    • Levent Bey kodlarda herhangi bir yanlışlık bulamadım. Yazının sonuna çalışır haldeki proje dosyalarını ekledim. İncelerseniz sevinirim. Kolay gelsin.

  2. Merhaba foreach döngüsünde ve return MO[MethodName].Tostring(); de hata çıkıyor kodlar filen aynı ama bitürlü çözemedim

  3. Kardeş nasıl yaptın bi türlü anlayamadım çalıştır diyorum foreach hatası veriyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.