Anasayfa / Asp.Net / Asp.Net FileUpload Kontrolü Kullanımı
FileUpload sunucuya dosya yüklemek için, Asp.Net 2.0 ile birlikte gelen bir sunucu kontrolüdür. Bu yazımda detaylı olarak bu kontrolden bahsedecek ve örneklerle konuyu anlatmaya çalışacağım.

Asp.Net FileUpload Kontrolü Kullanımı

FileUpload sunucuya dosya yüklemek için, Asp.Net 2.0 ile birlikte gelen bir sunucu kontrolüdür. Bu yazımda detaylı olarak bu kontrolden bahsedecek ve örneklerle konuyu anlatmaya çalışacağım. Fileupload’ın yapısı ve kullanımı gayet basittir. Kontrolü sayfanıza yerleştirdiğinizde 2 kısımdan oluştuğunu görürsünüz. Kontrolün sol tarafında sunucuya yüklenecek dosyanın yolunu gösteren bir metin kutusu bulunur. Sağ tarafta ise üzerinde Browse yazan, tıkladığınızda yüklemek istediğiniz dosyayı seçmenize olanak sağlayan bir buton yer alır. Fileupload kontrolü dosyayı seçer seçmez sunucuya yüklemez. Bu işlem genellikle sayfadaki başka bir Buton tarafından tetiklenir.

Bu kontrol çok kullanışlı birtakım özelliklere sahip.Örneğin, yüklenecek dosyanın boyutunu kontrol ederek çok yüksek boyutlu dosyaların yüklenmesine engel olabilirsiniz ya da sadece belirli formattaki (jpeg, pdf gibi) dosyaların yüklenmesini sağlayabilirsiniz.

Şimdi Asp.net FileUpload kontrolünün kullanımına bir bakalım.

Öncelikle dosyamızı sunucudaki resimler klasörüne göndereceğimiz için sitenin ana dizininde resimler isminde bir klasör oluşturun. Web formumuza birer tane fileupload, buton ve label kontrolü ekleyerek aşağıdaki ekran görüntüsünü oluşturuyoruz.

asp.net fileupload
FileUpload Kullanımı

Yükle butonunun Click Eventini aşağıdaki gibi oluşturuyoruz.

 Örneğimiz seçilen dosyayı sunucuda ki resimler klasörüne gönderdi. Kontrolün en basit kullanım şekliyle bir örnek yaptık fakat bu şekilde bir kullanım web sitemizde bir takım problemlere yol açabilir.

Bu problemler neler bir bakalım.

  1. Genellikle web sitelerine sadece resim dosyalarının yüklenmesi istenir. Farklı türdeki dosyalar sitenize hatta tüm sunucuya zarar verebilir.
  2. Dosya boyutuna da bir kısıtlama getirmemiz gerekiyor örneğin 3 Mbyte gibi. Sunucumuzun yada bize ayrılmış alanın da bir sınırı var ve verimli kullanmak gerekiyor.
  3. Resmimizi olduğu gibi sunucuya gönderdik. Peki aynı isimle tekrar bir resim gönderilmek istenirse ne olacak.

Bu problemleri gidermek için kodumuzu aşağıdaki şekilde değiştiriyoruz. Açıklamaları yine kodların ara satırlarına ekledim.

Asp.net Fileupload Kullanımıyla ilgili sorularınız için yorum bırakabilirsiniz. Yüklediğiniz resimleri boyutlandırmak ve üzerine yazı yazmak isimli yazımıza göz atın.

İlginizi Çekebilir!

captcha

Asp.Net ile Güvenlik Kodu (Captcha) Oluşturma

Güvenlik kodu (captcha), web sitelerimizi saldırılardan korumak için kullandığımız, basit olduğu kadar kullanışlı bir güvenlik …


3 Yorumlar

  1. file upload yoluyla kaydedilen bir dosyayı nasıl geri çekeriz

  2. Elinize sağlık. Peki yüklendiğini “Progresbar” ile nasıl gstere bilirim?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.